Wymiana Filtra Powietrza

Discussion in 'General' started by Lauma, Oct 27, 2024.

1. Lauma

Lauma Well-Known Member

Zastanawiam się nad wymianą filtra powietrza w moim aucie. Słyszałem, że regularna wymiana może poprawić wydajność silnika i zmniejszyć zużycie paliwa. Nie jestem jednak pewien, jak często to robić i jakie filtry wybrać, żeby faktycznie zobaczyć różnicę. Może ktoś z Was może podzielić się doświadczeniem? Jakie marki i typy filtrów polecacie i gdzie najlepiej kupować? Czy lepiej robić to samemu, czy oddać auto do warsztatu?

2. Gaserty

Gaserty Well-Known Member

Bardzo dobrze robisz, że zwracasz uwagę na filtr powietrza, bo to naprawdę może dużo zmienić, zwłaszcza jeśli chodzi o osiągi silnika i spalanie. Wymiana filtra powietrza to jedna z prostszych rzeczy, którą możesz zrobić samodzielnie, a efekty są często od razu zauważalne. Co do częstotliwości wymiany, to zależy to od warunków, w jakich jeździsz, ale przeważnie mówi się o wymianie raz na rok lub co 15-20 tys. kilometrów. Jeśli chodzi o zakup, to polecam sprawdzić ofertę w sklepie E-motoryzacyjny https://e-motoryzacyjny.pl/ . Mają szeroki wybór części samochodowe, w tym różne filtry powietrza od znanych producentów jak Mann-Filter czy Bosch. Ceny są konkurencyjne, a jakość na naprawdę wysokim poziomie. Sam kupuję tam części do swojego auta i jestem bardzo zadowolony. Plus, jak zamówisz online, to często są dodatkowe promocje i zniżki, więc można dobrze zaoszczędzić.

Loading...